De bijkomende documenten voor de bouwaanvraag worden ingediendvoor de restauratie en herbestemming in handel, woningen en kantoren van de gebouwen gelegen op de Grote Markt 13-14.

De bijkomende documenten voor de bouwaanvraag worden ingediendvoor de restauratie en herbestemming in handel, woningen en kantoren van de gebouwen gelegen op de Grote Markt 13-14.

Printvriendelijke versiePDF version

De stad Brussel is eigenaar van de panden op de Grote Markt 1, 9, 10, 13, 14 en 39. Deze worden beheerd of verhuurd door de Grondregie. We vinden onder andere De Zwaan, De Koning van Spanje en De Brouwershuis. Deze prestigieuze lokaties, op een van de mooiste pleinen ter wereld en sinds 1998 beschermd als werelderfgoed door de UNESCO, geven de stad een bijzonder karakter waaraan zij vast moet houden.

Nummers 13 en 14 voorheen bekend als « De Faem » en « De Cluyse » zijn volledig beschermd door het Besluit van de Brussels Hoofdstedelijke Regering van 07/11/2002 wegens hun historisch en artistiek belang. Met een totale bruto oppervlakte van 1195 m² bevinden beide gebouwen zich momenteel in een gedeeltelijk gedegradeerd staat. Het idee is dan ook om ze ze op te waarderen door woningen en commerciële ruimten en/of kantoren op de begane grond te creëren. Deze hebben een groot potentieel aangezien ze zich in het hart van de stad bevinden.

De restauratie zal ook de ontwikkeling van middenklasse woningen in een centraal en toeristisch gebied mogelijk maken en een mix brengen. De impasse en de binnenplaats zullen het licht in het hart van het gebouwenblok laten doordringen en een kwalitatieve buitenruimte creëren, evenals de leesbaarheid van de verschillende gebouwen verduidelijken.

Het hele gebouw, de binnenplaats en de historische impasse worden hersteld, terwijl de bestaande structuren en openingen zoveel mogelijk behouden blijven. De gevels zullen worden gerestaureerd en de oorspronkelijke materialiteit zal gerespecteerd worden. Met betrekking tot het behoud en de restauratie van beschermde elementen hebben de architecten uitgebreid onderzoek verricht en een inventaris samengesteld van alle waardevolste schrijnwerk en historische elementen.

De aanvraag voor Stedenbouwkundige vergunning ingediend en volledig verklaard. Het openbare onderzoek vond plaats in april 2022.